Hírlevél

2018 április

Roundcube Webmail :: [Test] Muzsikás Hírlevél 2018/4.

MUZSIKÁS HÍRLEVÉL

2018. április

Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország kulturális nagykövetei közé sorolják őket. Otthonosan mozognak mind a folk, a népzenei és a világzenei fesztiválokon, mind a komolyzenei koncerteken. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust.

A Muzsikás legújabb produkciója!

Indiában debütált a Muzsikás Együttes legújabb koncertje, amely júniusban a lengyel Ethnoport Poznanon, októberben pedig a taiwani világzenei fesztiválon folytatja nemzetközi útját. A már jól megszokott Muzsikás élményen kívül két új vendégművész ad fiatalos lendületet a produkciónak! A mindig megújulásra képes zenekar nem olyan régen a Fölszállott a páva egyik felfedezettjével, Kacsó Hangával készített műsort, amit már sikeresen be is mutattak több helyszínen a tavalyi év folyamán. Idén ehhez a felálláshoz csatlakozott az ifjú táncos tehetség, Berecz István, aki vizuális élménnyel gazdagítja a műsort, és nem utolsó sorban még az énekesnőt is megtáncoltatja, akinek rejtett képességei is felsejlenek a szemünk láttára. A koncert itthon is ilyen hatalmas élményt ad, és szívesen ajánljuk bármilyen rendezvényre.

Részletfelvétel a Muzsikás koncertből

Az említett produkcióról máris jelentek meg méltató anyagok a nemzetközi és a magyar sajtóban. Ezekből válogatva ajánlunk két szemelvényt. Először is hazai pályáról a Kossuth Rádió, Népzene határok nélkül című műsorából, melyben az indiai élményekről, a Sur Jahan világzenei fesztiválról és annak üzenetéről Hamar Dániel a Muzsikás együttes zenésze mesélt Vasváry Annamáriának. A műsor szerkesztője a képen látható Éri Pèter, a felvétel a fesztiválon készült.
Másodsorban ajánjuk a Songlines, nemzetközi világzenei magazinban Simon Broughton tollából megjelent összefoglaló cikket a fesztiválból, melyben a magyar együttest kiemelten méltatja. Ennek fordítását itt lehet olvasni. (A cikket a management fordította.)

"A Sur Jahan Fesztivál záró koncertjén, amit a magyar Muzsikás Együttes adott, egy fiatal bengáli nő odajött hozzám, mert nagyon szeretett volna táncolni, arra az őrületes magyar zenére, de fogalma sem volt, hogy kell csinálni. Azt hitte, magyar vagyok. Egyébként tényleg tudtam pár lépést, és meg is próbáltam megtanítani neki, de az én tudásomat elhomályosította a Muzsikás saját táncosa, Berecz István, aki atletikus mozdulatokkal lépett színpadra. De nem is a tánc minősége, inkább a zene ereje volt az, ami felbátorította ezt a fiatal nőt, Rinit arra, hogy legyőzzön minden kulturális konvenciót, és felkérjen táncolni egy vadidegent. Ilyen alkalmakkor lehet igazán érezni az Isten által vezérelt zene erejét."

A Songlines cikk eredetiben itt olvasható
A rádióműsor itt hallgatható vissza
Copyright © 2017, All rights reserved.
Muzsikás

Contact us
Booking: X-Produkció (Diligens Linda)
E-mail: xprodukcio@gmail.com
Telephone: +36205014650


(c) Copyright Daniel Hamar, Muzsikás