MUZSIKÁS FESZTIVÁL 2022

2022 Október 6-7-8

Muzsikás Fesztivál 2022

Az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az 50 éves táncházmozgalom zászlóshajója. Fiatalok generációi nőttek fel az ő zenéjükre, tanulták a táncokat az ő muzsikájukkal, felvételeik legendásak itthon és külföldön egyaránt. Számtalan hazai díjuk mellett (Liszt- Díj, Kossuth-Díj, Prima Primissima Díj) megkapták a WOMEX Artist Award-ot is, ami a legnagyobb nemzetközi elismerés a világ- és népzenében. Odaadásuk a népzene iránt, a régiektől tanult alázatuk a hivatásuk iránt és mély emberségük egymás és a külvilág felé, ami meghatározza a zenekar szellemiségét. A Muzsikás együttes évtizedek óta meghatározó népzenei élménye a következő generációknak: gyerektáncházaikban ezrek tanulták az első lépéseket, rendhagyó énekóráikon a koncerthelyszínektől távol élő, esetleg nehezebb sorsú gyerekek is közel kerülhetnek a népzenéhez, koncertjeiken húszévestől a nyugdíjas korúakig több gereráció énekli együtt a legszebb népdalokat... idéntől pedig a koncertek mellett már a frissen életre hívott Muzsikás Fesztiválon is várják a közönséget október 6. és 8. között számos helyszínen, többek között a fővárosi Zeneakadémián és a Fonóban.

"A táncházmozgalmat szeretnénk egy saját fesztiválon is éltetni olyan meghívott vendégekkel, akik gazdagítják a mi zenénket. Fontos számunkra, hogy megismerjék a zenei hagyományokat a fiatalok, a következő generáció, és olyan terekben is megszólaljon a népzene, ahol más műfajok vannak elsősorban otthon. Célunk a fesztivállal többek között az is, hogy az egyszerre régi és modern magyar népzene minél szervesebben jelen legyen a magyar gondolkodásban, mindennapjainkban. Ezért dolgozunk évtizedek óta, és így lesz ez a fesztivál három napján is." (Hamar Dániel, Muzsikás)

A fesztivál keretében több iskolába jut el a Muzsikás a - már kegendás - rendhagyó énekórákkal, amely rendszerint nemcsak a gyerekeknek jelent életre szóló élményt és formálja közösségüket, de a pedagógusoknak is számos új ismeretet és emlékezetes találkozást kínál a népzenével.

Kása Béla fotói emblematikusak lettek a táncházmozgalomban, most szélesebb közönséghez jut el ez a kiállítás, amit kifejezetten a fesztivál kérésére válogatott össze a művész.

Petrás Mária 2005 óta lép fel a Muzsikással. A Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas csángó énekes asszonnyal közös koncertjeik mindig ünnepszámba mennek, így lesz ez a Fonóban, majd másnap a Zeneakadémia Nagytermében több már vendéggel, így Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Kacsó Hanga valamint Szabó Dániel duójával együtt.

A fesztivál egyik fénypontja lesz a Huun Huur Tu, a Tuvai Köztársaságból érkező legendás torokénekesek fellépése a Fonóban.

A fesztivál programjaira várják a népzene-kedvelőket, táncházasokat és a műfajjal még csak ismerkedő érdeklődőket egyaránt.

PROGRAM:
2022.10.06. csütörtök
ORSZÁGSZERTE
8:00 - 13:00 Rendhagyó iskolai énekórák a Muzsikással

Iskolák jelentkezését a zenekar a weboldalon megadott elérhetőségeken várja: https://www.muzsikasband.com/rendhagyo-enekora/

2022.10.07. péntek
BUDAPEST, FONÓ
18:00 Kása Béla kiállításmegnyitó és Muzsikás kerekasztal-beszélgetés (ingyenes)

19:00 Petrás Mária zenekara (ingyenes)
20:00 Huun Huur Tu koncert

Jegyár: 4000 Ft elővételben, 5000 Ft a koncert napján

Jegyvásárlás: https://www.fono.hu/hu/programok/2021/huun-huur-tu-2/
22:00 Poros táncház (ingyenes)

2022.10.08. szombat
BUDAPEST, ZENEAKADÉMIA
16:00 Kása Béla kiállításmegnyitó és Muzsikás kerekasztal-beszélgetés (ingyenes)
17:00 Muzsikás koncert Balogh Kálmánnal, Petrás Máriával, vendég: Kacsó Hanga-Szabó Dániel Duó

Jegyár: 2500 Ft, 3500 Ft, 4500 Ft

Jegyvásárlás: https://www.concertobudapest.hu/magyar-kincsek-unnepe-muzsikas


(c) Copyright Daniel Hamar, Muzsikás